Közösségek

Szedemice Népművészeti Egyesület

Az egyesület múltja

2001 februárjában érkezett meg a várt bírósági bejegyzés a társulás egyesületi szintre emelkedéséről. Előtte hosszú évekig a néptáncegyüttes már működött a művelődési központban. A mostani tagok nagy része is abban az időben csatlakozott az egyesülethez. Az egyesületi tevékenység eléggé szerteágazó. A "boldog időkben" az egyesület és táncegyüttes taglétszáma elérte (és rövid ideig ugyan, de meg is haladta) a harminc lelkes főt. Abban az időben a néptánc és népzene hagyományaink ápolása mellett, még a tabi városi és térségi közösségi élet mozgató rugójaként is működtünk. Szüreti bálokat szerveztünk, valamint (majdnem rendszeresnek mondható) egymás utáni 3 évben, a karácsonyi ünnepek táján az egyesület önálló estjeivel örvendeztette a nagyérdeműt. Sok mindent tanultunk az idők során. A bevett szokás, hogy a tapasztaltabb táncosok állítják össze és tanítják be az új koreográfiákat, a mai napig megmaradt. Természetesen sikerült más koreográfusok műveit is betanulnunk, sok esetben magának az alkotónak a fáradságos munkájában osztozva. A táncegyüttes állandó szereplője a tabi és környéki közösségi megmozdulásoknak. Tab testvérvárosi kapcsolatainak ápolásával, az egyesületünknek is sikerült eljutnia Németországba, Szlovákiába, Romániába. Többen a tagok közül nyáron sem pihentek. Nyakukba véve a világot néptánc táborokba jártak közösen, és az itt szerzett tapasztalatokkal gazdagították a táncegyüttes repertoárját. Népzenei hagyományainknak is fontos szerep jutott az egyesület életében. Még a kezdetek kezdetén a táncegyüttesből verbuválódott a Hertelen zenekar. Velük együtt sikerült tabon táncházat szervezni, valamint a táncosok fellépéseit is kísérték. Az egyesület és tagjainak fáradozását Tab városa is meghálálta. A rendezvények szervezési lehetőségét, valamint különböző pályázati forrásokból az egyesület részére is juttatott anyagi segítséggel járult hozzá az egyesület szorgos munkájához. 2003 márciusában egyesületünk Tab Városért emlékplakettet vehetett át.

Az egyesület jelene

De ami volt, az volt, és most van a most! Kevesen maradtunk ugyan, de nem fogy a lelkesedés. 2007-től újra aktívan próbál a táncegyüttes kis létszámmal. Új táncosok kevesen vannak. Inkább a régi csapattagok, akik igénylik, és ha idejük engedi, akkor lejárnak a heti egy alkalommal szervezett próbákra. És új koreográfiák is készülnek. Az utóbbi időben egy küküllőmenti táncokat bemutató rövid etűdöt tudott a csapat sikerre vinni. 2010. júliusában a Balatonberényben megrendezett amatőr táncversenyen Arany minősítést szereztünk. 2011 az ünneplés éve lett. Sikerült "összerántani" a társaságot. Nagyon sok régi táncos közreműködésével, a régi és új koreográfiákból összeállítva sikerült egy egész estés (majdnem telt házas) újabb önálló estet a közönség elé vinni. A nagy sikeren felbuzdúlva az idei évben még aktívabb munkába fogtunk. Elkezdtünk 2 új koreográfiát összeállítani, amelyekkel megyünk a 2012-es Balatonberényi megmérettetésre. Sikerült a 2011-es év folyamán - pályázati pénzekből - vásárolni új népviseleteket is. Ezek a pozitív irányú mozgolódások motiválnak bennünket, hogy minél több lehetőséget megragadva a lehető legtöbb fellépésre eljussunk, és megmutathassuk magunkat. Így több, nagyobb hangvételű fellépésre is számítani lehet az idei évben. Ezekről a továbbiakban a hírek oldalon adunk majd részletesebb tájékoztatást, aktualitás esetén.

Forrás : http://www.szedemice.hu/egyesulet/

Eszterlánc Gyermek Aerobik Sportegyesület

Bemutatkozás

Az egyesület célja:

 • Tab városban a gyermekek mozgás kultúrájának fejlesztése
 • Az egyéni fejlõdés elõsegítése,
 • A közösségi tevékenység iránti igény felkeltése,
 • A közösségi életre nevelés elõsegítése
 • A mozgásprogram elindítója : Dallos Anna fitnesz bajnok, aerobik oktató. Olaszországban látott hasonló jellegû mozgást, és tovább fejlesztette. Gyerekek életkori sajátosságaihoz igazodva utánzásos alapon, állat koreográfiákat talált ki és ezt még zenével is fûszerezte. 1995-ben hirdették meg a Szubjektiv Filmstúdió támogatásával az országban óvodáknak, iskoláknak. Tabon 1996- ban már mûködött kis létszámú gyermek csoporttal. Az egyesület 2000-ben alakult meg.

  Forrás : http://www.eszterlanc.atw.hu/

  Tabi Fitness Klub S.E.

  A klub rövid története

  A klub története a '70-es évek végén kezdődött, amikor 32 fővel súlyemelő szakosztály alakult Tabon. A testépítéssel és erőemeléssel komolyan '81-ben kezdett el a klub foglalkozni. A '90-es években egyre több tag próbálta ki felkészültségét különböző versenyeken. Többen sikereket is értek el. Az összetartás és a több éves közös munka végeredményeként az egyesület Tabi Fitness Klub SE néven 2003. elején a társadalmi szervezetek közé bejegyzésre került. Az egyesület alapvető célja Tab városban és a város környékén élő fiatalok testépítő és mozgás kultúrájának fejlesztése, a fiatalok sportolási lehetőségeinek szélesítése. A Tabi Fitness Klub SE jelenleg 28 fő taggal rendelkezik.

  Forrás :
  http://body.builder.hu/edzoterem_index.htm4?id=1106395231/